Collectie

Hans Pieterse

Hans Pieterse

Als ik mezelf in trefwoorden zou moeten omschrijven, dan komen creativiteit, inventiviteit en ambachtelijkheid als eerste bovendrijven. En ervaring. Mijn interesse in fotografie begon toen ik 15 jaar was. Ik was op een autoshow met mooie auto’s uit de jaren vijftig en werd getroffen door de schoonheid van de vormen. Hier heb ik mijn eerste foto genomen. Mijn oudere broer hielp me met het ontwikkelen van mijn foto passie. Ik had al heel jong een eigen doka en toen ik 16 was wist ik het zeker: dit wil ik als beroep.

Na het doorlopen van de Fotovakschool in Den Haag ben ik als vaste assistent van een hele goede reclamefotograaf gaan werken: Dirk Karsten. Dat was een waardevolle leerschool, heel ambachtelijk.
Daarna ben ik voor mezelf begonnen en ik kreeg al snel – in de jaren negentig – Nike als klant. In mijn huidige fotostudio in Amsterdam zit ik inmiddels zo’n 20 jaar.

Mijn fotostudio is groot en goed geoutilleerd, waardoor ik hier alles kan maken en elke sfeer kan neerzetten. Lichttechniek beschouw ik als één van mijn sterke punten. Met een arsenaal aan flits- en kunstlicht, vlaggen, spots, spiegeltjes, matte invullers, magic arms, kan ik het licht volledig naar mijn hand zetten. Ik kan het meest heldere daglicht maken, maar ook een dromerige sfeer creëren. Het is hier een eigen wereld waarbinnen alles mogelijk is.

Ik werk met diverse camera’s, in de studio gebruik ik een technische camera met een digitale Leaf achterwand, maar kan nog echt genieten van mijn oudere digitale Leica M9 waarbij je zelf alles moet instellen. Het is een ‘primitieve’ camera met een hele mooie kwaliteit en fantastische lenzen. Een genot om mee te werken!

Mijn studio is als een laboratorium of een operatieruimte: boordevol technische mogelijkheden en clean. Met een compressor maak ik het te fotograferen onderwerp stofvrij: ik ga bijna chirurgisch te werk.
Ik heb het vak geleerd in de analoge tijd en toen was stofdeeltjes wegshoppen er niet bij. “Zo mooi schoon heb ik het nog nooit gehad” is wat ik terug krijg van beeldbewerkers.

In deze clean maar inspirerende setting zorg ik voor die ene perfecte plaat die precies dat vastlegt wat gecommuniceerd moet worden.