Collectie

Jef Poldervaart

Jef Poldervaart

Een schrijver, kunstschilder, muzikant, regisseur en fotograaf. Jef Poldervaart speelt met diverse disciplines en weet deze op volkomen eigen wijze te combineren. Met een achtergrond in de reclame- en modewereld zet dit multitalent zijn creativiteit net zo makkelijk in voor opdrachten binnen zijn eigen communicatiebureau als voor zijn vrije werk. Het werk van Poldervaart staat internationaal steeds meer in de belangstelling.

Vanaf jonge leeftijd houdt Poldervaart zich al intensief bezig met het maken van muziek en het ontwerpen van posters. Hij schrijft verhalen en illustreert deze met tekeningen. Het is duidelijk iemand die houdt van afwisseling, van een organische dynamiek. Dit blijkt ook uit de vele opleidingen die hij heeft gevolgd, maar waarvan hij er geen enkele heeft voltooid. Deze kunstenaar wil zijn eigen weg banen, zijn inventieve geest wil out-of-the-box denken en zelf talenten ontplooien.

Deze bewegingsvrijheid heeft hem de kunst van het zien geleerd. “Vaak kijken mensen wel, maar zien ze de essentie niet. In kunst valt zoveel te ontdekken: lichtval, lagen, dimensies, emoties, enzovoort. Het kan je horizon enorm verbreden.” Zelf kan hij oprecht ontroerd raken door wat hij ziet. Door bijvoorbeeld kleuren, geluiden en door mensen met passie die vol overgave gaan voor dat waarin ze geloven.

Deze ontroering is terug te vinden in zijn werk dat veelal bestaat uit multimediale projecten, waarin fotografie, schilderkunst en digitale technieken zich verenigen. Zijn fotografie – met het vrouwelijke schoon als geliefd thema – doet denken aan stills uit oude filmklassiekers. Het is aan de kijker om het verhaal achter de beelden te ontvouwen.

De sfeer is dromerig, mysterieus en heeft een sterk sensuele ondertoon, maar de vrouwen worden nooit als lustobject geportretteerd. Integendeel, ze ogen sterk, zelfbewust en onafhankelijk. Het subtiele kleurgebruik over de in de regel zwart-wit of sepia foto’s benadrukt dit. Het geeft zijn werk een elegantie en glamour die we kennen uit steden als Chicago, Parijs en Berlijn in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw.

Door de moderne techniek hebben de schilderijen echter een eigentijdse uitstraling. Poldervaart bewerkt zijn foto’s op de computer en brengt daarop vervolgens op canvas diverse lagen aan met verf, inkt of andere materialen. Verder voorziet hij zijn werk soms met flarden tekst en herinneringen. Elk schilderij ontwikkelt zich organisch, waardoor het voor de kunstenaar vaak lastig is te bepalen wanneer een kunstwerk echt af is.